Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ | Άγνωστο είδος στο νησί λόγω… υποδομών

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με την συνεχώς αυξανόμενη τουριστική ζήτηση από Άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες κάνουν τις διακοπές τους σε
κάποιον προορισμό όπως το νησί μας, με στόχο να περάσουν όμορφα και να ξεχαστούν από την δύσκολη καθημερινότητα τους.
Μάλιστα αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια είναι υποχρεωμένες να παρέχουν παροχές σε ΑΜΕΑ ώστε να κάνουν τις διακοπές τους όπως θα ήθελαν. Δυστυχώς όμως στο νησί μας το θέμα των υποδομών απασχολεί έντονα όλα αυτά τα χρόνια, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη μέριμνα από αρκετούς ιδιώτες για να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ανθρώπους με κάποιου είδους αναπηρία.

Αυξάνονται κάθε χρόνο
Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα έχει απασχολήσει κατά καιρούς τη δημοσιότητα, αφού ο τουρισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες αυξάνεται κάθε χρόνο, με αρκετούς επιχειρηματίες να σημειώνουν ότι θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούν σε ένα θέμα που απασχολεί όλους και είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά η χώρα μας και η Ζάκυνθος συγκεκριμένα είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων. Δυστυχώς όμως ο τόπος μας αν και έχει μεγάλη ζήτηση ψάχνει ακόμα να βρει τρόπους να παρέχει υψηλές προδιαγραφές τουρισμού και σε ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας.
Παράδειγμα
Ωστόσο, άφαντος εξακολουθεί να είναι ως προς την εφαρμογή στην πράξη, ο σχεδιασμός για τη διαμόρφωση συνθηκών προσβασιμότητας στις παραλίες του νησιού. Το γεγονός αυτό έφερε στη μνήμη μας τις “γαλλικές” πλαστικές ράμπες που το καλοκαίρι του 2010 είχε τοποθετήσει σε τρεις παραλίες του ο Δήμος Αλυκών, ούτως ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές. Ο πρώην Δήμος Αλυκών, επί αειμνήστου Αντώνη Γκούσκου, προγραμμάτισε, σχεδίασε και υλοποίησε ένα ανάλογο πρόγραμμα, που δυστυχώς η αμέλεια της πολιτείας δεν το άφησε να αναπτυχθεί.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
grekas-2ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΕΚΑΣ 

“Για το θέμα του προσβάσιμου τουρισμού υπάρχει οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου. Είμαστε πίσω πολύ στη Ζάκυνθο γιατί πολλά από τα κτίρια είναι μη προσβάσιμα. Δεν είναι προσβάσιμες και οι πόλεις μας ακόμα. Δεν έχει ο κόσμος πλήρης ενημέρωση για το θέμα και πιστεύει αν καταλάβει αναπηρικό παρκινγκ ή κάποιa ράμπα δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι έτσι όμως. Μας συμφέρει να προσφέρουμε τέτοιες υπηρεσίες και δομές που είναι προσβάσιμες σε όλους”
bonikos2ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΝΙΚΟΣ 
“Ο κάθε επιχειρηματίας σύμφωνα με τις προσδοκίες του πρέπει να έχει προσβάσεις έτσι ώστε να μπορούν και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να κάνουν διακοπές. Στα ξενοδοχεία πρέπει να υπάρχουν παντού ειδικές ράμπες και θέσεις για ασανσέρ ή τουαλέτες. Πρέπει να πάνε και σε άλλα μαγαζιά αυτές οι δυνατότητες ώστε να προσφέρουν σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν το θάρρος και πάνε διακοπές ότι χρειάζονται”
papoutshΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
“Της τελευταίας δεκαετίας τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις τηρούν τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα πιο παλιά ξενοδοχεία πιστεύω ότι υπάρχει προσπάθεια στο να μπορέσουν να δέχονται και τέτοιο τουρισμό αλλά το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο εκεί αλλά και σε ότι δεν υπάρχει η σωστή προσβασιμότητα. Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση προς αυτούς τους ανθρώπους”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου