Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ-Όλα τα Προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία που προβλέπονται στην Ελλάδα

Στο ΦΕΚ 134/29 ΤΕΥΧΟΣ Β έχουν δημοσιευθεί τα ποσά των Προνοιακών Επιδομάτων που καταβάλλονται στις διάφορες κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σύμφωνα με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Σε αυτό το ΦΕΚ εμπεριέχονται και οι αυξήσεις των επιδομάτων για την τετραετία



Τα Επιδόματα που προβλέπονται για άτομα με αναπηρία είναι τα εξής:

• Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (ΒΝΚ): 332€ μηνιαίως
• Ελαφράς Νοητικής Καθυστέρησης (ΕΝΚ): 230€ μηνιαίως
• Aυτισμού (ΔΑΔ): 230€ μηνιαίως
• Εγκεφαλικής Παράλυσης: 440€ μηνιαίως
• Παραπληγίας – Τετραπληγίας: 528€ μηνιαίως
• Βαριάς Αναπηρίας: 220€ μηνιαίως
• Κωφαλαλίας: 244€ μηνιαίως
• Χανσενικών: 470€ μηνιαίως

Οι κατηγορίες αναπηρίας που δικαιούνται προνοιακό επίδομα είναι οι ακόλουθες:

ΤΥΦΛΟΙ
ΚΩΦΟΙ
ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ – ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
ΑΙDS – ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ
ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Στην κατηγορία Βαριάς Αναπηρίας εντάσσονται διάφορες κατηγορίες αναπηρίας όπως Επιληψία, Σακχαρώδης Διαβήτης, Ερυθρωματώδης Λύκος κ.ά. και ισχύει για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω)
ΣΠΑΣΤΙΚΑ (Άτομα με εγκεφαλική παράλυση από 0–18 ετών)
ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Δικαιούνται τα άτομα που πάσχουν από κινητική αναπηρία κάτω άκρων σε ποσοστό αναπηρία 80% και άνω ή ακρωτηριασμό δύο ποδιών)
ΧΑΝΣΕΝΙΚΟΙ
Η κατηγορία των νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ίσο με το ύψος του χαμηλότερου προνοιακού επιδόματος.

Το Προνοιακό Επίδομα δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι. Σε περίπτωση που το άτομα με αναπηρία ενταχθεί στην αγορά εργασίας και ασφαλιστεί σε οργανισμό τότε το Προνοιακό Επίδομα διακόπτεται.

Η διακοπή του Προνοιακού Επιδόματος όταν ο δικαιούχος εργάζεται δεν ισχύει 

Τα άτομα με παραπληγία – τετραπληγία που είναι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ή είναι ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι δικαιούνται το Επίδομα από την Νομαρχία (πρόνοια).

Πληροφορίες για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών στις κατά τόπους Νομαρχίες (πρόνοια).
O ΕΟΠΥΥ με την απόφαση υπ' αριθμ. Φ.90380/5383/738 τροποποίησε την υπ' αριθμ. Φ.90380/25916/3294/3.11.2011 (Β΄ 2456) σχετικά με τον ΕΚΠΥ. Με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλάζουν όλες οι παροχές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Δείτε το ΦΕΚ Β, 2456-2011, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.)


Χρήσιμες σημειώσεις:

-Όλα τα παραπάνω αφορούν την Ελληνική νομοθεσία.
- Λόγω της τρέλας του Ελληνικού κράτους, με τους νόμους να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι θεωρητικές και τη στιγμή που τις διαβάζεις, ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί μερικώς ή ολικώς. Για εγκυρότερη και πιο εξατομικευμένη ενημέρωση, μπορείς να απευθύνεσαι σε σχετικούς συλλόγους-κέντρα στήριξης ανάπηρων οικογενειών ή σε δικηγόρους, προκειμένου να σε κατατοπίσουν σχετικά, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
-Σε περίπτωση που τα παραπάνω έχουν τροποποιηθεί ή έχει ισχύ κάποιος νέος νόμος και οι αλλαγές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στο παρόν άρθρο, σου ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη και σε παρακαλούμε να μας το επισημάνεις με email στο troldisabled@gmail.comr προκειμένου να προβούμε στις σχετικές αλλαγές. Σε ευχαριστούμε!

Για την διευκόλυνση σας, η ομάδα του Trol disabled - Το κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, δημιούργησε μια κοινότητα /ομάδα στο facebook των ΑμεΑ με τίτλο Η Πολιτεία των ΑμεΑ-ερωτήσεις απαντήσεις (Κάντε κλικ στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει για να σας ανοίξει ο σχετικός σύνδεσμος) στον οποίο μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας και οι συνεργάτες μας με πτυχίο θα σας απαντήσουν άμεσα, υπεύθυνα και δωρεάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου