Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τροχοκάθισμα, και όχι καροτσάκι

Για μια εκστρατεία ενημέρωσης από τη Νεολαία του ΕΚΦΚ και τον Κοινωνικό Όμιλο του Λυκείου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού, μας πληροφορεί η Συντονιστική Επιτροπή.    
 
Μέσα στα πλαίσια της 3ης & 10ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία και Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνεχίζεται και φέτος 2015-16, από τη Νεολαία του ΕΚΦΚ και τον Κοινωνικό Όμιλο του Λυκείου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού η εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης στη Λεμεσό, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και δη για τα δικαιώματα των νέων με Αναπηρίες, με τη στήριξη του ΟΝΕΚ. Με στόχο την ενημέρωση των παιδιών των κοινωνικών ομίλων ή των εκλεγμένων μελών των μαθητικών συμβουλίων ανά σχολική μονάδα, προωθείται μέσω εργαστηρίων και ανοικτών συζητήσεων, μια πρώτη επαφή των παιδιών με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). 

Εισηγητές τα ίδια τα παιδιά του κοινωνικού ομίλου του Λυκείου του Αγίου Ιωάννη, αναπτύσσουν βασικά άρθρα της Σύμβασης την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσυπογράψει, μετατρέποντάς την σε Κοινοτικό Δίκαιο, δηλαδή υποχρεωτικό νόμο για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον η Σύμβαση έχει περάσει και από την κυπριακή Βουλή και ψηφιστεί ως κυπριακός νόμος. 

Βασικά άρθρα που προωθούνται είναι το άρθρο 1 που προστατεύει την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ, το άρθρο 19 που προωθεί την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ, τα άρθρα 9 & 20 που προωθούν την ελεύθερη διακίνηση και την προσβασιμότητα των πόλεων, το άρθρο 24 που κατοχυρώνει το δικαίωμα της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και το άρθρο που προωθεί την επαγγελματική αποκατάσταση. 

Ταυτοχρόνως θίγουν το θέμα της ορθής χρήσης των όρων όπως άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και όχι «ανάπηρος», τροχοκάθισμα και όχι «καροτσάκι» και άλλα που θίγουν εμμέσως την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ λόγω της αρνητικής φόρτισης των λέξεων αυτών. Ακόμα ξεκαθαρίζουν στα παιδιά τι σημαίνει (άμεση και έμμεση) διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ και το σχετικό άρθρο 5 που την απαγορεύει ρητά.


http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου