Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο - Ιατρείο Καλαμάτας: Συνεχίζει να προσφέρει και χρειάζεται τη στήριξη όλων

Στο παρελθόν, σε ρεπορτάζ του «Θάρρους», είχαμε αναφερθεί στο έργο και το σκοπό του Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου - Ιατρείου Καλαμάτας.
Έκτοτε οι ανάγκες του κόσμου έχουν αυξηθεί και, ως εκ τούτου, έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες για φάρμακα. Το δε Φαρμακείο, για να έχει επάρκεια, χρειάζεται βοήθεια από όλους μας, αφού προμηθευτές του είναι οι πολίτες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και τα δίκτυα των άλλων δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων. Τα τελευταία αλληλοβοηθούνται, όταν κάπου

υπάρχει έλλειψη και διαθεσιμότητα σε κάτι άλλο.
Μιλήσαμε, λοιπόν, με ανθρώπους από το Φαρμακείο και το Ιατρείο για το σκοπό τους, αλλά και το πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία τους:

-Σε ποιους απευθύνεται το Δημοτικό Φαρμακείο- Ιατρείο;
Η συγκεκριμένη δομή απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, καθώς και σε απόρους και σε ανασφάλιστους, ενώ υπάρχει συνεργασία με άλλες δομές του Δήμου, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», με σκοπό την παροχή φαρμάκων σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Πέρα από τα φάρμακα, παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική από ψυχολόγο και κοινωνικές υπηρεσίες, από κοινωνικό λειτουργό, που υπάρχουν στον ίδιο χώρο. Ακόμα, υπάρχουν γενικός παθολόγος, ακτινολόγος και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Ποιος είναι πίσω από τη συγκεκριμένη δομή; Πώς εφοδιάζεται, κυρίως, το φαρμακείο με τα απαραίτητα;
Το φαρμακείο χρηματοδοτείται από το Δήμο Καλαμάτας, που παρέχει το χώρο και διάφορες υπηρεσίες που χρειάζονται για να δικτυωθεί το φαρμακείο σε τοπικό επίπεδο και πανελλαδικό, καθώς και από ΕΚΠΑ, για την παροχή προσωπικού. Επίσης, πρέπει να τονιστεί η χρηματοδότηση και η στήριξη από το Δήμο Καλαμάτας, μέσω της «Φάρις», στο ιατρείο.
Φάρμακα δεν αγοράζουμε, αλλά στηρίζεται σε δωρεές από πολίτες και το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, ενώ λειτουργεί ένα δίκτυο ανταλλαγής φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα.

-Πώς είναι η κίνηση σε αυτό τον τελευταίο καιρό;
Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε φάρμακα, καθώς και σε ιατρική περίθαλψη. Με λίγα λόγια, ο κόσμος ζητά ιατροφαρμακευτικό υλικό λόγω της κρίσης. Μέχρι σήμερα το Φαρμακείο καλύπτει σε άριστο βαθμό τις ανάγκες τους, αλλά για να συνεχιστεί η λειτουργία του, χρειάζεται οπωσδήποτε την υποστήριξη από τους δημότες.

-Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
Δεχόμαστε ιατροφαρμακευτικό υλικό και φάρμακα με μοναδικό περιορισμό να μην είναι ληγμένα. Δεχόμαστε και ανοιγμένες συσκευασίες, στις οποίες γίνεται έλεγχος από τους φαρμακοποιούς, για την κατάσταση των φαρμάκων.

-Υπάρχουν ελλείψεις σημαντικές αυτή την περίοδο;
Όπως και στο κάθε φαρμακείο υπάρχουν ελλείψεις, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας της  παροχής φαρμάκων και από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, οι ελλείψεις είναι μικρές και πάντα προσωρινές.
Το φαρμακείο, όπως και το ιατρείο, βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σανταρόζα και Παπανικολή, το πρώτο λειτουργεί κάθε μέρα από Δεύτερα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 5.00 το απόγευμα και το δεύτερο από τις 9.00 έως τις 6.00, ενώ το τηλέφωνο είναι 27210.93309.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου