Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ερώτηση για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή στην Ήπειρο

Ερώτηση για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στην Ήπειρο κατέθεσαν στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και  Γιώργος Λαμπρούλης.
Η Ερώτηση αναφέρει:

«Η κατάσταση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτυπώνει το μέγεθος της υποβάθμισης και της απαξίωσης των συγκεκριμένων δομών διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.
Ήδη βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και στα Ειδικά Σχολεία και ευρύτερα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση υπάρχουν τεράστια κενά και ελλείψεις προσωπικού. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τα παιδιά είτε είναι στο σπίτι τους είτε στα σχολεία χωρίς να λαμβάνουν την αναγκαία ειδική παιδαγωγική στήριξη.
Στην πιο φτωχή, με βάση τα στοιχεία των κρατικών υπηρεσιών, περιφέρεια της Ελλάδας, οι οικογένειες με παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βιώνουν το τραγικό αδιέξοδο που προκαλεί η ανυπαρξία του κράτους στη στήριξη αυτών των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα στοιχεία για τα κενά είναι αποκαλυπτικά. Στα Ειδικά Σχολεία της Ηπείρου έχουν 8 κενά σε Ειδικό βοηθητικό Προσωπικό και 27 σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, είναι άγνωστο το προσωπικό των ειδικών δασκάλων που λείπει. Στα Ειδικά Σχολεία Ιωαννίνων λείπουν 2 ειδικοί δάσκαλοι και 3 γυμναστές. Από τις 39 αιτήσεις για παράλληλη στήριξη έχουν προσληφθεί μόλις 10 ειδικοί δάσκαλοι, που καλύπτουν τις ανάγκες των 20 παιδιών και μάλιστα σε διαφορετικά σχολεία.
Επιπλέον, με την έγκριση των αρμόδιων διοικητικών οργάνων και του Περιφερειακού Διευθυντή ασκούνται πιέσεις και έχουν σταλεί στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης παιδιά που χρήζουν Ειδικών Σχολείων, γεγονός απαράδεκτο παιδαγωγικά.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, πότε θα προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό ειδικό παιδαγωγικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό για να καλυφθούν οι όλες οι ανάγκες σε Ειδική Εκπαίδευση, στα Ειδικά Σχολεία, στην Παράλληλη Στήριξη και στα Τμήματα Ένταξης;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου