Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Χίος: Εκδικάζεται η υπόθεση με τα επιδόματα τυφλότητας - Στο εδώλιο 120 άτομα

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης
Με την πρόταση του Εισαγγελέα και τις αγορεύσεις δικηγόρων θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη η δίκη για τα επιδόματα τυφλότητας που έπαιρναν 460  άνθρωποι στη Χίο πολλά εκ των οποίων κρίθηκε εκ των υστέρων ότι δεν δικαιούνταν να τα
εισπράττουν οι μέχρι τότε δικαιούχοι. Η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου που ξεκίνησε την Πέμπτη συνεχίστηκε και σήμερα με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες αρκετών από τους 120 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και 20 που έχουν αποβιώσει.
Κεντρικό πρόσωπο στη δίκη και η οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου Χίου, Λεμονιά Βαρκάρη, η οποία στην απολογία της παραδέχτηκε ότι χορηγούσε θετικές διαγνώσεις σε όσους είχαν ανάγκη και παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα όρασης, ακόμα και αν η όρασή τους ήταν πάνω από το 1/20 που όριζε η σχετική νομοθεσία. 
Η ίδια διευκρίνισε εκ νέου ότι θεωρούσε δεδομένο ότι οι αιτούντες επιδόματος θα περνούσαν και δεύτερο έλεγχο, κάτι που όμως δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα αρκετοί να εισπράττουν το επίδομα χωρίς να τηρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις. 
Και αυτό γιατί, όπως διευκρίνισε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο οφθαλμίατρος και πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Κοσμίδης, στην Ελλάδα υπήρχε το κενό της έννοιας της «νομικής τυφλότητας», που ισχύει σε άλλες χώρες και επιτρέπει την παροχή κρατικής αρωγής σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης, που ωστόσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ολικά τυφλοί με την ιατρική έννοια του όρου. 
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι αιτήσεις εκείνο το διάστημα ξεπέρασαν τις 2.000, για να εγκριθεί τελικά η καταβολή του επιδόματος σε 460 άτομα, εκ των οποίων όμως οι 239 κρίθηκε από αρμόδια επιτροπή που διενέργησε τον επανέλεγχο, ότι η όραση τους ήταν ικανοποιητική και ως εκ τούτου δεν το δικαιούνταν. 
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν ολοκληρώθηκε και η προκαταρκτική διαδικασία για τους υπόλοιπους που κατηγορούνται πλέον σε βαθμό κακουργήματος για απάτη εις βάρος του Δημοσίου, αφού τα εισπραχθέντα ποσά ξεπερνούν σωρευτικά τις 30.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο ακόμα να οριστεί δικάσιμος. 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου