Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η κ. Ευγενία Γερούση είναι φίλη της Ρόδου


Η κ. Ευγενία Γερούση είναι φίλη της Ρόδου 

Παρακoλούθησα την απογευματινή “Ημερίδα για τα έργα στη  Μεσαιωνική Πόλη» την Παρασκευή 18-12-2015.

Πραγματικά, δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτής της σπουδαίας επιστημονικής επιτροπής της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Γιάννης Κίζης, καθηγητής Ε.Μ.Π. και
η κ. Κατερίνα Μανούσου, αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής.

Δεν μπόρεσα να καταλάβω αν ο Πρόεδρος είναι κάτοικος Αθηνών. Να αρχίσω από το τέλος.  Στο τέλος, βάσει του προγράμματος θα ακολουθούσαν ερωτήσεις και προτάσεις του ακροατηρίου, προς τους συνομιλητές της Στρογγυλής Τράπεζας.  Ο χρόνος που αφιερώθηκε γι’ αυτό τον σκοπό ήταν πολύ λίγος.  Παρουσιάστηκε μόνο ένα άτομο και μετά δώσανε το λόγο και σε μένα για ένα λεπτό.  Πρόλαβα μόνο να πω: Περίμενα σήμερα, τουλάχιστον στην απογευματινή συνεδρίαση, να είναι εδώ όλη η Παλαιά Πόλη.  Απουσιάζουν πολλοί που θα μπορούσαν να κάνουν σημαντικές προτάσεις.  Προσωπικά, πρόφθασα να κάνω δύο προτάσεις:

Πρώτον: Η Παλιά Πόλη έχει επτά εισόδους (ίσως και παραπάνω).  Επειδή όλοι, μπορούν να περπατήσουν (εκτός εκείνων με ειδικές ανάγκες) εκατό (100) και διακόσια (200) μέτρα, να απαγορευτεί πλήρως η είσοδος σε αυτοκίνητα και μηχανάκια.  Μη μου πείτε ότι κάποιος δεν μπορεί να περπατήσει π.χ. από τις Επτά Χουρμαδιές (Βαγιές) μέχρι τον Άγιο Φραγκίσκο π.χ. ή να κάνει π.χ. το γύρο του σταδίου.  Αυτό θα είναι μια μεγάλη προσφορά των Ροδιτών, προς τη Μεσαιωνική Πόλη, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι επισκέπτες μας (τουρίστες) την επισκέπτονται ως επίσης και τα κρουαζιερόπλοια που φέρνουν χιλιάδες τουρίστες, και όλοι μας ευημερούμε.

Να μάθουμε και πάλι να περπατάμε, παλαιότερα κατέβασαν από τα Μαράσια στο Μανδράκι και τη Νέα Αγορά με τα πόδια.  Τώρα, πού θα σταματούν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια;  Θα σταματούν στα τρία λιμάνια, με αρκετό φωτισμό για τα βράδια και στην Τάφρο μέχρι το θέατρο.  Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων και των δικύκλων που θα σταθμεύουν στο λιμάνι της Ακαντιάς θα μεταφέρονται με πουλμάκι στην Κολώνα.

Ένα δύσκολο θέμα είναι η τροφοδοσία των επιχειρήσεων, αλλά τίποτα το αδύνατον κι αυτό θα είναι μια προσφορά των βραδινών και ημερησίων επιχειρήσεων, προς την Παλαιά Πόλη, που οι κάτοικοί της δεν μπορούν να κοιμηθούν όλο το καλοκαίρι.

Μια πρόταση είναι:  Στον Άγιο Παντελεήμονα και στα Πλατανάκια να γίνουν δύο κέντρα τροφοδοσίας οργανωμένα, και από εκεί και πέρα από την κεντρική παραλαβή, οι επιχειρήσεις με χειροκίνητα μέσα, να μεταφέρουν τα εμπορεύματα των επιχειρήσεων.  Μ’ αυτό τον τρόπο, θα βρουν εργασία και ορισμένα άτομα.  Αυτό γινότανε και παλιότερα (θυμάστε το “σκαράκι”;) Πρέπει να καταλάβουμε, ότι χρειάζονται και θυσίες που θα συμβάλλουν πάρα πολύ στη μεγάλη αύξηση των επισκεπτών (τουριστών), με αποτέλεσμα, την αύξηση των κερδών και των εσόδων.  Όσον αφορά τους κατοίκους με ειδικές ανάγκες, κατά περίπτωση θα μπαίνει μέσα στην Παλαιά Πόλη ένα ειδικό αμάξι για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο ή για μια βόλτα.  Όλα αυτά, θα γίνονται οργανωμένα και με πειθαρχεία, όπως παλιά...

Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να ρωτήσω τι έγιναν τα επτά (νομίζω;) αυτοκίνητα που λειτουργούσαν με μπαταρία, που αγόρασε ο Δήμος, επί Δημαρχίας Χατζηευθυμίου;
Το δεύτερο θέμα που πρότεινα;

Επειδή μίλησαν για τα εισιτήρια εισόδων στους αρχαιολογικούς χώρους, ζήτησα να μου πουν ποιο είναι το ποσοστό των επισκεπτών με εισιτήριο, σε σχέση με το σύνολο των επισκεπτών στη Λίνδο.  Αν τα εισιτήρια είναι λίγα, πρότεινα παράλληλα με τα γαϊδουράκια, να φτιάξουν από την πίσω πλευρά της Ακροπόλεως, ένα οδοντωτό τρενάκι ούτως ώστε να ανέβουν στην Ακρόπολη της Λίνδου όλοι οι επισκέπτες και να θαυμάσουν μια υπέροχη θέα.  Αυτό βέβαια να το φτιάξει το Υπουργείο και αυτό θα επιστρέψει τα έξοδα του έργου, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο σημείο αυτό, πριν συνεχίσω, θέλω να πω ότι η κ. Ευγενία Γερούση (Προϊσταμένη του ΥΠΠΟ) με τις διάφορες επεμβάσεις και προτάσεις της, κατάλαβα ότι είναι καλή φίλη της Ρόδου. Μεταξύ των καλών ομιλιών της, είπε και για την πιθανή συνεργασία με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι Ροδίτες ευχαριστούμε την καλή φίλη μας Ευγενία Γερούση.  Ροδίτες επωφεληθείτε, ετοιμαστείτε, οργανωθείτε από τώρα για το θέμα αυτό.
Τέλος πρώτου μέρους.
Ροδίτες τρέξτε, ο χρόνος περνάει γρήγορα.
Γράφει  o  Βασίλης Μαυράκης


Πηγή : http://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου