Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Προσωρινή λειτουργία και άγνωστο μέλλον(;)

Την αυτονόητη πρόθεσή τους να στηρίξουν έμπρακτα τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ μέσω της υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Κυκλάδων, επιβεβαίωσαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εγκρίνοντας ομόφωνα την
οικονομική συμμετοχή του Δήμου σε αυτήν, με το ποσό των 15.000 ευρώ.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη να ενημερώνει σχετικά με το ύψος της συμμετοχής του Δήμου, γνωστοποιώντας παράλληλα, πως η δημοτική πλευρά αναζητά τρόπο διατήρησης της εν λόγω δομής μετά και το πέρας της λειτουργίας του Πολυδύναμου, το οποίο και θα υφίσταται με τη σημερινή μορφή μέχρι και το τέλος του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί, πως, κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη, σχετικά με τη δυνατότητα του σώματος να γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία του, ο κ. Παπαμανώλης άδραξε την ευκαιρία να ενημερώσει για την παλαιά υπόθεση του οικονομικού ελέγχου για το έτος 2012 από ορκωτό λογιστή που είχε ζητηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με τη λιτή ενημέρωση που παρείχε, μέχρι σήμερα δεν του έχουν σταλεί αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου από τον ορκωτό λογιστή, καθώς στη σύμβαση όπως σημείωσε, δεν υπήρχε χρονικό όριο ολοκλήρωσης της διαδικασίας ελέγχου, ούτε συμφωνηθέν ποσό. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με τον ορκωτό λογιστή για να προχωρήσει η διαδικασία. Αναφορά επί του θέματος και συζήτηση, θα υπάρξει σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον υπάρξουν τα πορίσματα του παραγγελθέντος ελέγχου.
Έως τον Αύγουστο του νέου έτους η διάρκεια της σύμβασης
Αν και όπως σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης, κάθε χρόνο η έγκριση του ποσού με το οποίο ο Δήμος στηρίζει τη λειτουργία της απαραίτητης και σημαντικής - για την τοπική κοινωνία - δομής για τα ΑΜΕΑ, συζητείται τον Αύγουστο, ωστόσο φέτος υπήρξε μικρή χρονική καθυστέρηση, προκειμένου να γίνει γνωστός ο αριθμός των ωφελουμένων από την ΕΕΤΑΑ και ως εκ τούτου, να αποφασισθεί το ύψος της οικονομικής συμβολής του Δήμου. “Φέτος επιλέξαμε να περιμένουμε πόσοι ωφελούμενοι από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη στοιχεία της χρηματοδότησης. Καθώς 24-25 άτομα επιχορηγούνται από την ΕΕΤΑΑ φέτος, η οικονομική βάση του Δήμου είναι σημαντικά μειωμένη και πλησιάζει τις 15.000 ευρώ από 58.000 που ήταν τα περασμένα χρόνια” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, πρόκειται για μία σημαντική οικονομική ελάφρυνση, καθώς τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια είναι “ωφελημένοι” κατά 40.000 ευρώ περίπου.
Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως, στη σύμβαση συμμετέχει με το ίδιο ποσόν και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (15.000) καθώς και το Πολυδύναμο με το ποσό των 186.000 ευρώ, με το οποίο επιχορηγείται. Η διάρκειά της έχει ξεκινήσει ήδη, από τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2016.
Ενέργειες για διάδοχη κατάσταση
Πέραν των αναφορών στις οποίες προέβησαν δημοτικοί σύμβουλοι, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου να τονίζει μεταξύ άλλων, πως, η στήριξη από την πλευρά του Δήμου προς τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή είναι “δείγμα πολιτισμού κι ευαισθησίας” της τοπικής κοινωνίας, ο Γιώργος Παπαμανώλης, βάσει αυτών, εξέθεσε και το θέμα της συνέχισής της λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, μετά το πέρας της ύπαρξης του Πολυδύναμου, με τη σημερινή μορφή του. “Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που “ανήκει” το ΚΔΑΠ ΜΕΑ λήγει ως διάρκεια Νομικού Προσώπου την 31η Δεκεμβρίου του 2016 με βάση τη νομοθεσία” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας στη συνέχεια, πως, “ακριβώς επειδή δεν μπορεί να παραταθεί η διάρκειά της (...) πρέπει να δημιουργηθεί μία διάδοχη κατάσταση, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του”.
Βάσει αυτού όπως υπογράμμισε, “Είμαστε σε επικοινωνία με το γραφείο Νομικής Υποστήριξης και με την Αποκεντρωμένη για να εξετάσουμε τη νομική μορφή της διάδοχης κατάστασης”. Ολοκλήρωσε το θέμα δε, λέγοντας πως, ο Δήμος θεωρεί επιβεβλημένη τη στήριξη της δομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου