Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία Γιώργου Παπαφιλίππου στην υποεπιτροπή της Βουλής για θέματα των ΑμεΑ


papafilipoy1

Κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με πολύ προσοχή τις προτάσεις και τοποθετήσεις όλων σας που με βρίσκουν σύμφωνο απολύτως. Δεν θα επαναλάβω, λοιπόν, όσα ειπώθηκαν, απλώς, θα ήθελα να επικεντρώσω το ενδιαφέρον μας σε τρία ζητήματα.
Πρώτον, εκτιμώ ότι στη χώρα μας υπάρχει επαρκέστατο νομοθετικό πλαίσιο για την
αντιμετώπιση των θεμάτων των ΑμΕΑ, βέβαια, ενδεχομένως, να υπάρχουν ορισμένα κενά.
Πιστεύω ότι χρέος της Επιτροπής είναι να ερευνήσουμε για τα υπάρχοντα κενά, αφού έρθουμε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της συμπλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου.

Δεύτερον, όπως σε πολλά συμβαίνει στη χώρα μας, δεν γίνονται τα αυτονόητα. Ένα από αυτά πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι η καταγραφή όλων των ΑμΕΑ ανά κατηγορία και ανά νομό, ώστε να δημιουργηθεί ένας χάρτης των ΑμΕΑ όλης της Ελλάδος, έτσι, ώστε καταλλήλως να μπορούμε να κινηθούμε για την αντιμετώπιση των θεμάτων επιμέρους κατηγοριών.

Στο, δε, θέμα, της πρότασής μου, για την συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση της εφαρμογής νομοθετικού πλαισίου σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εδώ μπορούμε να προβληματιστούμε για το πώς θα λάβει χώρα η πρότασή μου. Σκέψεις υπάρχουν, αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση και πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικότατο, γιατί δεν αρκεί να νομοθετούμε, αλλά το προέχων είναι να εφαρμόζεται και η κείμενη νομοθεσία.
Επίσης, θα θέσω και πάλι ένα ζήτημα που έχει σχέση με τα αυτονόητα που, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν συμβαίνουν και είναι το εξής.

Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την δυνατότητα μετακίνησης και κίνησης των ΑμΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και ειδικώς στο αστικό οδικό δίκτυο, καθώς και στα ΜΜΜ. Υπάρχουν, γιατί αυτό επιβάλλει η νομοθεσία, κατασκευάζονται ράμπες, όμως ξέρετε τι αστυνόμευση υπάρχει στις ράμπες και, μάλιστα, χθες διαβάσαμε και ένα περιστατικό που συνέβη στην Ηλεία και, επίσης, πολλές φορές εξ’ υποχρεώσεως γίνονται οι ράμπες, διότι δεν καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές. Έτσι είναι για το θεαθήναι για να μην απορριφθεί κάποιο έργο ενταγμένο σε ΕΣΠΑ ή όχι.

Επίσης, το κενό υπάρχει και σε δημόσια κτήρια και αυτό είναι το τραγικό, δηλαδή, εξακολουθούν να στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες σε κτήρια και να μην υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά των ΑμΕΑ και υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που μπορεί να φέρει ο καθένας στο μυαλό του. Επίσης, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο κενό και έλλειψη στην δυνατότητα μετακίνησης των ΑμΕΑ με τα ΜΜΜ, διότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και θα πρέπει δραστικά να κινηθούμε στην κάλυψη του θέματος αυτού και νομίζω ότι είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας.

Σας ευχαριστώ.

http://www.proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου