Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ημέρα ανθρωπιάς και ισότητας

Έμπρακτη η στήριξη της Κυβέρνησης στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, ανέφερε η Υπ. Εργασίας
Την πολιτική της ίσης μεταχείρισης τόνισε η Ζέτα Αιμιλιανίδου μέσω χαιρετισμών της σε δύο φιλανθρωπικά πανηγύρια αγάπης


Την πολιτική της Κυβέρνησης και ειδικότερα του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για στήριξη και φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέφερε μέσω χαιρετισμών της, σε δύο διαφορετικές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σε χαιρετισμό της Υπουργού, στο 5ο ετήσιο Πανηγύρι Αγάπης που διοργάνωσε χθες το
ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου στην Πάφο, και ανέγνωσε η Βοηθός Επαρχιακός Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας Πάφου, Ελένη Δαγκλή, κατέστη σαφές ότι η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας στηρίζεται στις αρχές της διασφάλισης της ισότητας των ευκαιριών, της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων αλλά και της διασφάλισης του δικαιώματος των πολιτών για ανεξάρτητη διαβίωση και πλήρη ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Επιχορήγηση 43 προγραμμάτων
Η Υπουργός ανέφερε, παράλληλα, πως το 2014, στο πλαίσιο του σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, δόθηκαν 2.658.000 ευρώ για την επιχορήγηση 43 προγραμμάτων που λειτουργούν είτε από εθελοντικές οργανώσεις είτε από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούν συγκεκριμένα τη φροντίδα ατόμων με αναπηρίες. Το ποσό αυτό, συνέχισε, αντιστοιχεί σε ποσοστό ύψους 41% του συνολικού ποσού για κρατική ενίσχυση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για το 2014, αποδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεως στη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων. Για το 2015, συνέχισε, η διαδικασία παραχώρησης κρατικών ενισχύσεων είναι σε εξέλιξη.
Το Υπουργείο Εργασίας, πρόσθεσε, επιχορηγεί μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, το Ίδρυμα «Μαργαρίτα Λιασίδου» για τη λειτουργία προγράμματος «Απασχόληση με Στήριξη».

Σκοπός, η εργοδότηση
Σκοπός του προγράμματος, είπε, είναι η εργοδότηση ατόμων με σοβαρές αναπηρίες στην ανοιχτή αγορά εργασίας με την παροχή στήριξης από καθοδηγητή εργασίας.
Η κ. Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε ξανά ότι η ευημερία, η εξυπηρέτηση και η φροντίδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες βρίσκονται ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου και στόχος -όπως είπε- είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσώπων αυτών.

Στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαργαρίτα Λιασίδου», Μαρία Αργυρού, ανέφερε πως στόχος της λειτουργίας του Ιδρύματος είναι η προσφορά ευκαιριών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα καλύτερο μέλλον. Ζήτησε επίσης τη συμβολή των πολιτών ώστε αυτό το ίδρυμα «να κρατηθεί όρθιο και να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στα άτομα που το έχουν ανάγκη». Όλοι μαζί, συνέχισε, «ας δημιουργήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με σεβασμό στη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, με δικαίωμα στην ελπίδα και δικαίωμα στη ζωή».

«Ζητιανεύουμε καθημερινά»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Σοφοκλέους, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την Κυβέρνηση στο έργο που επιτελείται από το Ίδρυμα «Μαργαρίτα Λιασίδου». Ο π. Στυλιανός ανέφερε πως το πανηγύρι αγάπης κλείνει πέντε χρόνια ζωής χάρη στη Διευθύντρια Μαρία Αργυρού, που ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός αυτού του θεσμού. Για να βρίσκεται το ίδρυμα εν ζωή, συνέχισε, «ζητιανεύουμε όλοι καθημερινά». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης, Νεκτάριος, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος γιατί - όπως είπε- διεκδικεί και προστατεύει τα συμφέροντα του Ιδρύματος. Επεσήμανε επίσης πως το Ίδρυμα αυτό πρέπει να παραμείνει ανοικτό πάση θυσία. Χαρακτήρισε μάλιστα το Ίδρυμα ως μια ζεστή φωλιά και σπίτι, σημειώνοντας πως ποτέ δεν θα ιδρυματοποιηθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται σ’ αυτό. Είπε, τέλος, πως αποτελεί χρέος όλων μας να συμβάλουμε προς αυτή, την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης δεσμεύτηκε πως ο Δήμος Γεροσκήπου θα συνεχίσει να στηρίζει το Ίδρυμα. Ανακοίνωσε μάλιστα πως στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου Γεροσκήπου θα εισηγηθεί όπως η χορηγία προς το ίδρυμα διπλασιαστεί για τον επόμενο χρόνο. Η εκδήλωση περιελάμβανε τραγούδια από την ορχήστρα πνευστών του Δ. Πάφου (χάλκινων και ξύλινων) με μαέστρο τον κ. Δημήτρη Ευαγγέλου, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς, τραγούδια, ταχυδακτυλουργούς, ζωγραφική προσώπου, χειροτεχνίες που τέθηκαν προς πώληση, προβολή παιδικής ταινίας, τόμπολα, αλλά και πλούσια παραδοσιακά εδέσματα.

Οι ευάλωτες ομάδες
Την προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας σε θέματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού τόνισε μέσω δεύτερου χαιρετισμού, που απηύθυνε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, και ανέγνωσε η Επαρχιακή Λειτουργός Λεμεσού, Φλώρα Μούστρα, στο 22ο Πανηγύρι Χαράς, που διοργανώθηκε χθες από το Ίδρυμα Θεοτόκος στη Λεμεσό.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Αιμιλιανίδου, επαγρυπνεί διαρκώς για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και τη σταθερή βελτίωσή τους. Στόχος του Υπουργείου είναι να επιτευχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό, η εξάλειψη των εμποδίων που τους απομονώνουν από τους άλλους πολίτες, διευκρίνισε η Υπουργός. «Το Υπουργείο μας», τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου, «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε τα προγράμματα αυτά να λειτουργούν σύμφωνα με πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών και κανονισμών». Σε τακτά χρονικά διαστήματα, αρμόδιοι Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, επισκέπτονται τα προγράμματα αυτά, για να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό των εξυπηρετούμενων και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτούς.

Έμπρακτη στήριξη από το κράτος
Το Ίδρυμα Θεοτόκος, όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, τυγχάνει ετήσιας χορηγίας από το Υπουργείο, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία, το 2014, ανήλθε στο €1.240.000. Πέρα από το ποσό αυτό, έλαβαν €500.000 περίπου για τα τροφεία και €13.500 από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου. Το Ίδρυμα Θεοτόκος στηρίζει παράλληλα το Υπουργείο Υγείας με την παραχώρηση χώρων για λειτουργία του Κέντρου Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης και το Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο παραχώρησε το 2014 χορηγία ύψους €8.000 για τη λειτουργία κοινοτικού νηπιαγωγείου, καθώς και απόσπαση δυο εκπαιδευτικών.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 93% του προϋπολογισμού του Ιδρύματος καλύπτεται από το κράτος, είπε η Υπουργός Εργασίας, συγχαίροντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και το προσωπικό, για την πολύτιμη προσφορά τους προς τα άτομα με νοητική αναπηρία, για τις ευκαιρίες που τους έχουν δώσει και συνεχίζουν να τους δίνουν σε καθημερινό επίπεδο μέσα από τα προγράμματα που λειτουργούν, για διαβίωση, αγωγή, απασχόληση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Αποτελεί φιλοσοφία και πεποίθηση μας, τόνισε, τέλος, η κ. Αιμιλιανίδου, ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει να τους παραχωρηθούν τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά η ευκαιρία που τους αξίζει, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες.

http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου