Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Δράσεις για διευκόλυνση των ΑμεΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνάντηση τεχνικής υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για ΑμεΑ στη νέα προγραμματική περίοδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της Τρίπολης, για τον προσδιορισμό δράσεων και ενεργειών που θα χρηματοδοτηθούν, για τη διευκόλυνση και τις ίσες ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρία, από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Διαχειριστικής Αρχής, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων ΑμεΑ που
δραστηριοποιούνται στους πέντε νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Aτόμων με Aναπηρία.

Η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ντίνα Νικολάκου, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για τα ΑμεΑ, τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, και θέλουμε να εντάξουμε πολλές δράσεις στο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης)». 

Προσέθεσε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε έργα χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τα ΑμεΑ και σημείωσε πως «στη σημερινή τεχνική συνάντηση θα καταγραφούν πληροφορίες, ώστε να εντάξουμε δράσεις και υποδομές για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών σε όλους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, αλλά και τη δημιουργία προοπτικών και νέων ευκαιριών και σε άλλους τομείς».

 «Είμαστε όλοι εν δυνάμει ΑμεΑ και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα χρήματα από το Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συμβάλουμε το δυνατόν περισσότερο στην άρση της απομόνωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες», τόνισε η κ. Νικολάκου. Επισήμανε δε ότι δεν θα υπάρχει δημόσιο κτίριο που δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση άτομα με προβλήματα κινητικότητας και συμπλήρωσε πως στόχος είναι να υπάρχει τουλάχιστον μία ράμπα για ΑμεΑ σε κάθε νομό, για πρόσβασή τους στη θάλασσα, ώστε μικρές απολαύσεις της ζωής να μπορούν να τις χαίρονται όλοι. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι γίνεται καταγραφή των υπαρχουσών δομών που λειτουργούν στην Περιφέρεια για άτομα με αναπηρία και συζητάμε, είπε, για τη δημιουργία ενός πρότυπου camp που θα μπορεί να φιλοξενήσει και να παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση. 

Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμαπου το μελετάμε, συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να αναδειχτεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ο εθελοντισμός και πιστεύω, συμπλήρωσε, πως μπορούμε να κάνουμε πολλά. Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι, «ήδη με απόφαση του περιφερειάρχη, έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ και πρόκειται για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη, για ένταξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, για ΑμεΑ, καθώς και ενίσχυση της παροχής φροντίδας σε βρέφη, νήπια και παιδιά ΑμεΑ, σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης». 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ωφελούμενοι είναι γονείς και μονογονεϊκές οικογένειες, που έχουν την επιμέλεια παιδιών με αναπηρία, καθώς και εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου