Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

“Εξυπνα” σπίτια για ΑμεΑ

Oταν ακούει κανείς τον όρο “έξυπνη κατοικία” ίσως να μην καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται, αν δεν είναι ενημερωμένος από πριν. Δύο φοιτητές λοιπόν του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, προσπάθησαν να αναδείξουν ένα θέμα, το οποίο στην Ελλάδα τουλάχιστον, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι
άλλο από τις κατοικίες που υποστηρίζουν διάφορα συστήματα και προγράμματα διευκολύνοντας τους ιδιοκτήτες με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους.
Ο λόγος για την Ευαγγελία Ρήγα και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο που όχι μόνο έκαναν πτυχιακή εργασία πάνω στην “έξυπνη κατοικία”, αλλά εξειδικεύτηκαν στα άτομα με αναπηρία κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να ασχοληθούν επαγγελματικά μ’ αυτόν τον τομέα.
PLCPLC και Smart Home
Τα PLC είναι μικροϋπολογιστικά συστήματα, που με τον κατάλληλο προγραμματισμό λογικών εξισώσεων, επιλύουν προβλήματα αυτοματοποίησης. Το PLC είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα απαιτεί αυτοματισμό για να επιλυθεί.
Κατοικία που διαθέτει συσκευές που είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ελέγχονται από τηλεχειρισμό ή Η/Υ από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο
Τι περιλαμβανει η “Εξυπνη κατοικία”
Οπως δήλωσαν και οι δύο πρώην -πλέον- φοιτητές στα “Χ.Ν”, η έξυπνη κατοικία λειτουργεί μέσω υπολογιστή, με διάφορα συστήματα δηλαδή που βοηθούν, ώστε η μία συσκευή να επικοινωνεί με την άλλη, να μπορεί ο καθένας από το κινητό να στείλει ένα μήνυμα και να στείλει μία εντολή στο σπίτι όπως π.χ. ν’ ανάψει ένα φως ή να κλειδώσει μία πόρτα. Ακόμη και το ίδιο το σπίτι, αν είναι κατάλληλα προγραμματισμένο και υπάρχει ένα σενάριο μπορεί κανείς να ελέγξει κάποιες λειτουργίες όπως αν για παράδειγμα προκληθεί άνεμος να κλείσουν οι τέντες κ.λπ. Το PLC θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι λιγότερο ανέξοδο, γιατί γίνεται όλο διαμέσου γλώσσας, κώδικα και γι’ αυτό ασχοληθήκαμε μ’ αυτή την περίπτωση στην εργασία. Ετσι, πέρα από τη θεωρία έκαναν και μία μακέτα, στην οποία έδειχναν βήμα – βήμα πώς λειτουργεί η “έξυπνη κατοικία”.
eyapanosΟ λόγος που ο Πάνος και η Ευαγγελία ξεκίνησαν να ασχολούνται μ’ αυτό το θέμα ήταν, γιατί ήθελαν μετέπειτα να ασκήσουν το επάγγελμά τους πάνω στις “έξυπνες κατοικίες” με εξειδίκευση στις περιπτώσεις των ΑμεΑ. «Μετά την εργασία μας ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο αντικείμενο, γι’ αυτό τον λόγο κάναμε και την εργασία, γιατί μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε επαγγελματικά. Μετά που πήραμε το πτυχίο μας εδώ και ένα χρόνο διατηρούμε τη δική μας εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Εγώ είχα προϋπηρεσία σε κάποια εταιρεία, ξεκινήσαμε και στήσαμε από την αρχή τη δική μας επιχείρηση. Μέχρι τώρα πάει πολύ καλά, ασχολούμαστε με “έξυπνες κατοικίες”, συστήματα ασφαλείας και αυτοματισμούς», ανέφερε ο Πάνος. Σχετικά με την τιμή της συγκεκριμένης κατοικίας ποικίλει ανάλογα με  τις ανάγκες του καθενός. Το πιο σημαντικό όπως τόνισαν και τα παιδιά είναι να εφαρμόσεις την “έξυπνη κατοικία” σ’ ένα σπίτι που δεν έχει χτιστεί, γιατί τα έξοδα θα είναι λιγότερα. Οταν υπάρχει μία υπάρχουσα κατοικία προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές το κόστος είναι μεγαλύτερο. Παρόλ’ αυτά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σίγουρα υπάρχει μακροπρόθεσμα εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
“εξυπνη κατοικια” και ΑμεΑ
Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες η πολιτεία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σχετικά με τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή κάποια αναπηρία. Υπάρχουν δηλαδή χρηματοδοτήσεις από το κράτος, έτοιμα σπίτια που προσαρμόζονται με τις ανάγκες του καθενός. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση, ούτε παροχές από το κράτος, ώστε να υπάρχει υποστήριξη στη διαφορετικότητα κάποιων ανθρώπων, όπως μας είπε η Ευαγγελία. Τα παιδιά στην εργασία τους προσπάθησαν να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα, και τις περισσότερες ανάγκες των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα επικεντρώθηκαν σε συστήματα που λειτουργούν με τον ήχο και με δονήσεις. Στην εργασία, την οποία μπορεί κανείς να διαβάσει κανείς και μέσω ίντερνετ, υπάρχει συγκεκριμένος διαχωρισμός για τα οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας και πώς με τα ανάλογα συστήματα μπορεί να έχει την ιδανική κατοικία. «Το καλύτερο για εμάς θα ήταν να υπήρχε κάποια χορηγία, κάποια κονδύλια από το Ε.Σ.Π.Α., ώστε ο κόσμος που έχει ανάγκη να μην επιβαρύνεται τόσο, να δίνει ένα μικρό ποσό. Στην Ελλάδα δεν έχει καρποφορήσει καθαρά για οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναλαμβάνουν “έξυπνες κατοικίες”, αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Η ιδέα της έξυπνης κατοικίας υπάρχει χρόνια στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια αρχίζει να γίνεται πιο γνωστή, ωστόσο τα έξοδα είναι πολλά οπότε γίνονται μόνο συζητήσεις. Στην πράξη γίνονται λίγα πράγματα και αυτά τα τελευταία 1 – 2 χρόνια. Το προτιμούν μόνο άτομα που έχουν την οικονομική δυνατότητα», ανέφερε η Ευαγγελία.
Η Ελλάδα είναι “πίσω” στο θέμα της “έξυπνης κατοικίας” και ειδικά στα θέματα για ΑμεΑ και ο λόγος όπως μας είπαν είναι καθαρά οικονομικός, υπάρχουν τα μέσα, άνθρωποι που είναι εξειδικευμένοι, όμως ο κόσμος δεν είναι αρκετά ενημερωμένος και λόγω του κόστους οι προσπάθειες που γίνονται δεν καρποφορούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αν δεν διαθέτουν πολλά χρήματα προσπαθούν να βρουν δικούς τους τρόπους απλούς, ώστε να διευκολύνουν τη ζωή τους.
Οπως μας πληροφόρησε η Ευαγγελία, στη δική τους εταιρεία τα άτομα με αναπηρία ψάχνουν να δουν πώς μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, να εξυπηρετούνται χωρίς μεγάλο κόστος, ενώ οι περισσότεροι θέλουν έστω να κάνουν μία πρόταση, ή μία συζήτηση. «Θα ήταν καλό ο κόσμος να αρχίσει να ενημερώνεται σχετικά με το θέμα και να ευαισθητοποιηθεί και το κράτος. Στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι ότι τα χρήματα είναι πολλά, αλλά το θέμα δεν έχει γίνει γνωστό και ότι ο κόσμος είναι διστακτικός. Πολλοί δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ξεκινήσουν. Και μόνο να γίνει μία συζήτηση για εμένα θα ήταν ένα πρώτο βήμα. Η αυτονομία και η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει το “έξυπνο σπίτι” στα άτομα με αναπηρίες, είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Οι περισσότεροι απευθύνονται σε εμάς, γιατί θέλουν συναγερμό, αφού δεν μπορούν να έχουν μία ολοκληρωμένη “έξυπνη κατοικία”, το ιδανικό θα ήταν να μπορούμε να βοηθήσουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως χρημάτων», πρόσθεσε η Ευαγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου