Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις!

Σε εξονυχιστικούς ελέγχους των συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία ειδικής αγωγής, τα επιφορτισμένα με την εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας, ύστερα από μία σειρά καταγγελιών. 
Στο στόχαστρο της επιτροπής συμβούλων που διόρισε το Υπουργείο είναι το Special Developmental School στο Bendigo και στο Monash, καθώς οι αρμόδιοι καλούνται να αποφανθούν για την ευστάθεια των ισχυρισμών ότι στα δύο ιδρύματα σημειώνεται κακομεταχείριση των μαθητών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο
ειδικό σχολείο του Bendigo είχαν τοποθετηθεί ειδικές κατασκευές που θυμίζουν κλουβιά, τόσο μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας, όσο και στον προαύλιο χώρο, για τον εγκλεισμό των παιδιών, ενώ άλλες αναφορές ήθελαν το προσωπικό να εφαρμόζει μεθόδους πολεμικών τεχνών για την επιβολή της πειθαρχίας. Οι αναφορές αυτές έγιναν το 2011, ενώ τα κελιά απομακρύνθηκαν από τον χώρο το 2013.
Στο δε ειδικό σχολείο του Monash, το οποίο βρίσκεται στο Wheeler's Hill και φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες ηλικίας από 3 έως 18 ετών, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα αυτιστικά παιδιά δένονται με ζώνες στις καρέκλες τους. 
Οι διευθυντές και των δύο σχολείων τονίζουν ότι αυτές οι πρακτικές δεν εφαρμόζονται στα σχολεία (αμφότεροι απέφυγαν να διευκρινίσουν αν εφαρμόζονταν στο παρελθόν) και δήλωσαν ότι τα ιδρύματα είναι στην διάθεση της ανεξάρτητης αρχής για επιθεώρηση. 
Από την μεριά των οργανισμών που προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκφράζεται η ανησυχία ότι το υπουργείο θα προσφέρει κάλυψη στα σχολεία, καθώς στο παρελθόν έχει αποφύγει να εξετάσει αντίστοιχες καταγγελίες, ενώ και οι γονείς που προέβησαν στις καταγγελίες ισχυρίζονται ότι θυματοποιήθηκαν. 
Κατά τα φαινόμενα, οι δύο έλεγχοι θα αποτελέσουν την αφετηρία για μία σειρά επιθεωρήσεων στα ειδικά σχολεία της πολιτείας, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται απαρχαιωμένες μέθοδοι ή αν τα ιδρύματα εμφορούνται από τις σύγχρονες αντιλήψεις περί ειδικής αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου