Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Τρία νέα προγράμματα για οικονομικά ασθενείς γονείς και παιδιά – βρέφη με ειδικές ανάγκες

Θα εφαρμοσθούν από τη φετινή σχολική χρονιά


Στην ενίσχυση γονέων οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και παιδιών με ειδικές ανάγκες στοχεύουν τρία νέα προγράμματα που έλαβαν την έγκριση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Τατούλη εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 2.834.375 ευρώ.


Για μαθητές με αναπηρία
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το έργο αφορά και στην υποστήριξη των με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης μαθητών ΑμεΑ λόγω κινητικών αναπηριών κ.λπ. και των πασχόντων από χρόνια νοσήματα μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες για το φετινό σχολικό έτος.
Για την υλοποίηση θα προσληφθεί το αναγκαίο ειδικό βοηθητικό προσωπικό για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (σχολικοί νοσηλευτές) για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης.
Στόχος είναι η ενσωμάτωση και η εξασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των μαθητών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
Το έργο θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με ίδια μέσα, χωρίς προσφυγή σε εξωτερικό ανάδοχο.
H πρόσληψη του ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ειδική Αγωγή του υπουργείου και την έκδοση αποφάσεων πρόσληψης βάσει των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για το σχολικό έτος 2015-2016 θα απασχοληθούν 35 άτομα ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό και 6 άτομα ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ενδεικτικά, το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:
-Οργάνωση και διαχείριση του έργου
-Σύναψη συμβάσεων με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό για το σχολικό έτος 2015-2016
-Έλεγχος και εκκαθάριση δαπανών
-Αποστολή ενημερωτικού υλικού για τη δημοσιότητα και προβολή του έργου (υλικό δημοσιότητας, το οποίο θα αποσταλεί με εγκύκλιο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Σχολικές μονάδες κ.α.).
Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.


Ολοκληρωμένη φροντίδα
Το δεύτερο έργο έχει τίτλο «Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας» συνολικού προϋπολογισμού 36.389 ευρώ.
Αφορά στην παροχή θέσεων φροντίδας και φύλαξης σε παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς ολοκληρωμένης φροντίδας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.),
Οι ωφελούμενοι είναι μητέρες, καθώς και άνδρες που έχουν την επιμέλεια παιδιών, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και η τοποθέτηση των παιδιών τους ορίζεται, μετά τη σύζευξη μεταξύ θέσεων σε δομές και παιδιών, με «εντολή τοποθέτησης» που λαμβάνουν από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., σύμφωνα με τα όσα θα ορίζει σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Το έργο προβλέπει την παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας για παιδιά με αναπηρία από 2,5 έως 6,5 ετών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Μέσω της πράξης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 7 ωφελούμενοι.


Φιλοξενία παιδιών - βρεφών
Το τρίτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση της παροχής φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών (παιδικοί / βρεφικοί / βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κ.λπ.), συνολικού προϋπολογισμού 2.297.986 ευρώ.
Αφορά στην παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας σε βρέφη, νήπια, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι ωφελούμενοι είναι μητέρες, καθώς και άνδρες που έχουν την επιμέλεια τέκνων.
Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση γονέων οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και συμβάλλει στο στόχο για αύξηση της απασχόλησης και διατήρηση των ωφελούμενων σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μετά την ουσιαστική διευκόλυνσή τους να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους.
Κι αυτό το έργο θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.),
Από το έργο προβλέπεται:
-η παροχή θέσεων φροντίδας σε βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2015) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2015) μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο)
-η παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία έγγραφης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.
-η παροχή θέσεων σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα
-η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών με αναπηρία και εφήβων με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.).
Μέσω του τρίτου αυτού προγράμματος αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 500 ωφελούμενοι γονείς.

της Βίκυς Βετουλάκη 

http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου