Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

«Αστεγο» το Ειδικό Σχολείο Σάμου

«Αστεγα» είναι περίπου 25 παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Σάμο, καθώς δεν υπάρχει καν κτίριο για να στεγάσει το μοναδικό Ειδικό Σχολείο (Δημοτικό και ΕΕΕΚ) του νησιού, ενώ το προσωπικό μέχρι στιγμής ανέρχεται σε ...δύο εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, το Ειδικό Σχολείο στεγαζόταν επί χρόνια έξω από τον ιστό της πόλης, στην πλαγιά ενός βουνού, σ' ένα κτίριο με συσσωρευμένα υλικοτεχνικά προβλήματα (με αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία και μούχλα). Πέρσι, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Σχολείου αναγκάστηκε να κάνει καταγγελία προς την Υγειονομική Υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο κι ανθυγιεινό. Η δημοτική αρχή (ΝΔ) πήρε απόφαση και το έκλεισε, το Ειδικό Σχολείο «φιλοξενήθηκε» προσωρινά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου και δεσμεύτηκε ότι θα βρει κτίριο μέσα στην πόλη.
Στις 31 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε ερώτημα στη δημοτική αρχή και ζητούσε να πληροφορηθεί το κτίριο που επιλέχθηκε γι' αυτό το σκοπό. Η απάντηση ήταν μεν κατηγορηματική ότι κτίριο βρέθηκε, αλλά παρά την επιμονή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων, δεν αποκάλυψε ποιο ήταν το κτίριο. Τελικά, στο «παρά πέντε» της έναρξης των μαθημάτων, έγινε γνωστό ότι πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο στο Πάνω Βαθύ στη θέση Ποταμάκι, το οποίο όμως οι Τεχνικές Υπηρεσίες έκριναν ανεπαρκές και ακατάλληλο, καθώς ακόμη και η πρόσβαση των παιδιών σ' αυτό θα ήταν δύσκολη.
Χτες πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση των γονιών και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τη δημοτική αρχή, όπου τους ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος έδωσε 20.000 ευρώ για επισκευές του παλιού κτιρίου, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Η παραπάνω είδηση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των γονιών, καθώς είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει κατασκευαστικά προβλήματα, εδώ και χρόνια επισκευάζεται και τα προβλήματα διαρκώς αναπαράγονται, ενώ το αίτημά τους για σχολείο μέσα στην πόλη κι όχι απομονωμένο σε μια πλαγιά δεν ικανοποιείται. Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ότι θα μπορούσε να βρεθεί δημοτικό κτίριο, όμως ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό, θα μπορούσε να νοικιαστεί. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία, που εύκολα μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους διδασκαλίας.
Τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια απ' όλες τις κυβερνήσεις και στον τομέα της Παιδείας καταγγέλλει το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης το Δήμο Σάμου κι όλους τους αρμόδιους, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Ειδικό Σχολείο και απαιτεί:
  • Την άμεση στέγαση του Ειδικού Σχολειού της Σάμου σε κτίριο που θα βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και θα τηρεί τις προϋποθέσεις, όπως πρόσβαση, επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, καθώς και προαύλιο χώρο.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων πλήρες χρηματοδοτούμενο από το κράτος.
  • Κτίρια ασφαλή που να τηρούν αυστηρά τις προϋποθέσεις για σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου