Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Το κανονιστικό πλαίσιο για μέριμνα των ΑμεΑ ενέκρινε ο δήμος Θεσσαλονίκης

Το κανονιστικό πλαίσιο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων ως προς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την έκδοση αδειών, με την προσθήκη μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ΑΜΚ) ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, χθες, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015.
Οι συμπληρωματικές ρυθμίσεις λαμβάνουν υπ’ όψιν τη διασφάλιση της προσπελασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, τα οποία πρωτίστως θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν αυτόνομα και ελεύθερα στην πόλη που διαμένουν και εργάζονται.
Το Γραφείο Πεζών και Προσβασιμότητας του Τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού του δήμου εξέτασε το θέμα, με το σκεπτικό ότι υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι να
λειτουργεί ως ρυθμιστής ανάμεσα στα συμφέροντα των πολιτών – πεζών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των επιχειρηματιών της κάθε περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της προσβασιμότητας.
Τα μέτρα
Με την απόφαση διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση απ' όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως και χωρίς διάκριση, με εξασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες, μητέρες με καρότσι κ.ά.) και των Ατόμων με Αναπηρία. Έτσι εξασφαλίζεται η επαγγελματική τους ένταξη και η συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.
Στο κανονιστικό πλαίσιο υπάρχει πρόβλεψη ώστε να παραμένουν ελεύθερες οι ράμπες των ΑμΕΑ, ενώ προτείνεται να συμπεριλαμβάνεται ο οδηγός όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και πάντα με ελάχιστη απόσταση μισού μέτρου ανάμεσα στο όριο του οδηγού και στο όριο της ελεύθερης ζώνης όδευσης.
Όσον αφορά τα ξύλινα δάπεδα (deck) σε πεζοδρόμια πλάτους μεγαλύτερου των πέντε μέτρων τα οποία τοποθετούνται, η πρόταση του Δήμου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει με την κατασκευή ξύλινου δαπέδου να αποκλείεται η πρόσβαση των ΑμεΑ και ΑΜΚ συμπολιτών μας και επισκεπτών της πόλης μας στους χώρους αναψυχής και κοινωνικοποίησης. Ως εκ τούτου η κατασκευή του ξύλινου δαπέδου (deck) πρέπει να έχει τη μικρότερη δυνατή υψομετρική διαφορά από το γύρω πεζοδρόμιο και να κατασκευάζεται κεκλιμένο επίπεδο πλάτους τουλάχιστον ενός μέτρου και κλίσης ανάλογης με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΚΑ που θα γεφυρώνει το πεζοδρόμιο με τον υπερυψωμένο χώρο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου