Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη με τον γιατρό, Νίκο Τερζή της αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την αθλητική ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία;
Το έναυσμα για την ενασχόληση μου με την αθλητική ομοσπονδία  δόθηκε από τον μέντορά μου στην Ιατρική Αποκατάσταση, τον Δημήτρη Πατατούκα, ο οποίος ασχολείται χρόνια με τον συγκεκριμένο χώρο. Αποτελέι θέσφατο ότι μετά την αποκατάσταση μονόδρομο αποτελεί η ενασχόληση με τον αθλητισμό.
Πότε και πως ακριβώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την ομοσπονδία;
Ξεκίνησα πριν δυο χρόνια, εντελώς τυχαία, μετά από πρόταση του διευθυντή μου στο να συμμετάσχω σε μια αποστολή στο εξωτερικό με την ομάδα της Παραποδηλασίας. Έκτοτε συνοδεύω Ελληνικές αποστολές διαφόρων αθλημάτων σε ολόκληρο τον
κόσμο προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες στους αθλητές μας όχι μόνο για πρόβλημα που άπτονται της σφαίρας της επίγουσας ιατρικής αλλά κυρίως προσπαθώντας να βελτιώσω και να μεγιστοποιήσω την αθλητική τους απόδοση.
Σε πόσες αποστολές έχετε συμμετάσχει;
Τα τελευταία δυο χρόνια έχω λάβει μέρος σε περίπου δέκα αποστολές στο εξωτερικό ενώ παράλληλα έχω συμμετάσχει και σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα διαφόρων αθλημάτων είτε ως γιατρός αγώνων είτε ως classified, δηλαδή κατηγοριοποιητής. Η κατηγοριοποίηση, το classification είναι μια άλλη μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Οι αθλητές με αναπηρία για να πάρουν μέρος στους αγώνες πρέπει να ενταχθούν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ανάλογα με την αναπηρία και το λειτουργικό τους έλλειμμα. Η κατηγοριοποίηση γίνεται από εκπαιδευμένους γιατρούς Classifier. Η παρθενική μου συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου ως Classifier που διεξήχθη τον Ιούνιο στην Αθήνα αποτέλεσε μια σπουδαία εμπειρία.
Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ομάδα της αθλητικής ομοσπονδίας ΑμεΑ;
Ο ρόλος μου στην ομάδα αφορά τρεις τομείς. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων ιατρικών περιστατικών ή κάποιων μυικών τραυματισμών που προκείπτουν από την υπερπροσπάθεια. Ο δεύτερος είναι οι εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές που δίνονται στο περιθώριο των αγώνων για χρόνια προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι αθλητές αλλά και οι συνοδοί τους. Ο τρίτος τομέας αφορά την εξειδικευμένη ιατρική παρέμβαση έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεγιστοποιήση της απόδοσης των αθλητών μας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Υπάρχουν αθλητές, με μεγάλες αναπηρίες, όπως παραπληγία, εγκεφαλική παράλυση και μυοπάθειες, όπου μετά τους αγώνες καταπονούνται και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως μυικό άλγος,κεφαλαλγία, ναυτία κ.α και πρέπει να αποκατασταθούν.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου