Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ζητούν να τεθεί άμεσα σε ισχύ το άρθρο 12 του ν. 4331 περί συνοδείας ΑμεΑ δικαιούχων Λ.Α.Ε

Ζητούν να τεθεί άμεσα σε ισχύ το άρθρο 12 του ν. 4331 περί συνοδείας ΑμεΑ δικαιούχων Λ.Α.Ε

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης με επιστολή του στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζητά την άμεση έκδοση εγκυκλίου για το άρθρο 12 του ν. 4331/2015 «Ρυθμίσεις θεμάτων ΟΓΑ περί συνοδείας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) δικαιούχων Λ.Α.Ε».
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «Οι συνταξιούχοι ΟΓΑ δικαιούχοι του Λ.Α.Ε. που λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή επίδομα παραπληγίας- τετραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση και συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού του Λ.Α.Ε., έχουν τη
δυνατότητα να συνοδεύονται από τρίτο πρόσωπο, στο οποίο χορηγείται σχετικό δελτίο του Λ.Α.Ε. συμμετοχής στο ίδιο πρόγραμμα».
Πρόκειται για πολύ θετικό βήμα το γεγονός ότι ο Νομοθέτης έλαβε υπόψη του τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος και πρόσθεσε την παροχή δυνατότητας συνοδού σε συνταξιούχους του ΟΓΑ με μόνιμες και βαριές αναπηρίες.

ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΤΟΥ Ν. 4331
Επίσης το σωματείο ΑμεΑ ζητά την έκδοση εγκυκλίου για το άρθρο 13 του ν. 4331/2015 «Περιπτώσεις συνδρομής σε ΑμεΑ παροχών αναπηρίας και αμοιβών για την ένταξη στην απασχόληση».
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης ή/ και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4019/2011 (Κοιν.Σ.Επ) και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιαδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την απασχόληση στην Κοιν.Σ.Επ.».
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε πάγιο αίτημα του σωματείου μας και είχε ενταχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας που συζητούσε την πρόβλεψη μοριοδότησης των ατόμων με αναπηρία στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Η νομοθέτηση αυτού του αιτήματος αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην άρση συγκεκριμένων εμποδίων, ενάντια στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. Γίνεται πλέον σαφής η διάκριση μεταξύ του επιδόματος, που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στον πολίτη με αναπηρία για το κόστος της Αναπηρίας του και της αμοιβής για την εργασία του.

ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΤΟΥ Ν. 4331/2015
Τέλος το σωματείο ζητά την άμεση έκδοση εγκυκλίου για το άρθρο 8 του ν, 4331/2015 «Αντικατάσταση του όρου «τυφλότητα» με τον ειδικότερο όρο «αναπηρία όρασης» στην κ.υ.α. Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10806/529».
Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 της υπ’ αριθμ Π4γ/Φ.421/Φ.422/ Φ.423/ Φ.221/ οικ.6286/1997 κοινής υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση Κ.Υ.Α. καταβολής των επιδομάτων στα τυφλά- κωφάλαλα- βαριά νοητικά καθυστερημένα άτομα και ανασφάλιστα τετραπληγικά- παραπληγικά ακρωτηριασμένα» αντικαθίσταται ως εξής: «Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) όπου θα πιστοποιείται η οπτική αναπηρία- αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω’’».
Στην επιστολή του το σωματείο αναφέρει ότι στο κανονιστικό πλαίσιο των επιδομάτων, έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα με τον όρο «τυφλότητα», που ταλαιπωρεί και αδικεί μεγάλο αριθμό τυφλών ατόμων ή με πρόβλημα όρασης, μιας και οι γνωματεύσεις που είχαν οι τελευταίοι, από τα ΚΕΠΑ, δεν γίνονταν δεκτές από τους Δήμους, αφού αναγράφονταν διαφορετική ορολογία. Παρότι είναι σαφές ότι Νομοθέτης ήθελε όχι να αλλάξει τον νομικό ή επιστημονικό όρο, (τυφλότητα που ορίζεται σε 95% αναπηρία στην όραση, {ν.958/1979}, αλλά να παραχωρήσει το ευνοϊκό αυτό μέτρο απόδοσης επιδόματος και στα άτομα με προβλήματα όρασης από 80%. Έτσι, είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να αναζητάται αυτομάτως και υποχρεωτικά η λέξη «τυφλότητα» από τις υπηρεσίες.
Χρειάζεται να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος, ώστε να τεθεί ο νόμος σε ισχύ, ο οποίος δεν ρυθμίζει μόνο διαδικαστικά θέματα αλλά και ζητήματα επιστημονικά και ουσιαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου