Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για δραστική μείωση αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων

Την ανησυχία τους για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για χτύπημα στο θεσμό των αναπηρικών συντάξεων, με βάση τις κατευθύνσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο, εξέφρασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αναπήρων σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως επίσης και το Σωματείο Εργαζομένων στις Μονάδες, τα Ιδρύματα και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και τα Συνδικάτα Μετάλλου και
 Οικοδόμων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ΟΟΣΑ προτείνει τη μείωση κατά τα 2/3 των δαπανών για κοινωνικά επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις, από το 1% του ΑΕΠ στο 0,3%.
Κατά τη συνάντηση ο Γ. Κατρούγκαλος δεν ξεκαθάρισε με σαφήνεια αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα, δηλώνοντας ότι προσωπικά δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει τις σχετικές πληροφορίες και αν εμπεριέχονται τέτοια μέτρα στο νέο μνημόνιο, ενώ επικαλέστηκε την ενημέρωση που θα έχει από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. 
Η Θεανώ Φωτίου υποστήριξε χωρίς περιστροφές, αναφερόμενη στην καταβολή των δεδουλευμένων μηνών των εργαζομένων στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων στις Μονάδες, τα Ιδρύματα και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής είχε επικαλεστεί ότι ορισμένες διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν έχουν ακόμη καταβάλει ασφαλιστική - φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται δυνατό να καταβληθούν τα χρήματα για την πληρωμή των εργαζομένων.
Η ΣΕΑΑΝ κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα των αναπήρων,τονίζοντας ότι στον Καιάδα πρέπει να ριχτούν η ανταγωνιστικότητα και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και όχι οι εργαζόμενοι και τα ΑμΕΑ. (Ολόκληρο το υπόμνημα στα συνημμένα αρχεία)
Τα αιτήματα είναι:
  • Ούτε 1 ευρώ περικοπή στις συντάξεις αναπηρίας και στα επιδόματα των ΑμΕΑ.
  • Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να εντάξει στο Μνημόνιο 3 ούτε μία γραμμή από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις αναπηρίας και τα επιδόματα των ΑμΕΑ.
  • Κανένας ανάπηρος και χρονίως πάσχοντας χωρίς δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την δωρεάν εξασφάλιση σε όλους αυτούς των αναγκαίων τεχνολογικών βοηθημάτων. Όλα αυτά ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης.
  • Να παρθεί πίσω η διάταξη του τελευταίου νόμου για τα ΚΕΠΑ που προβλέπει προέγκριση από τις υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων για να παραπεμφθεί κάποιος στα ΚΕΠΑ, διαδικασία που στην πράξη θα χρησιμοποιηθεί σαν ένα πρώτο επίπεδο μαζικών περικοπών.
  • Να δοθεί επίδομα σε κατηγορίες αναπήρων που έως τώρα δεν παίρνουν, όπως κωφούς, σκλήρυνση κατά πλάκας, γεροντική άνοια.
  • Μαζικές προσλήψεις ΑμΕΑ, γονέων και κηδεμόνων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους. Να προσλαμβάνονται όλοι οι νέοι, ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες, με κρατική ευθύνη, με την αποφοίτησή τους από τη γενική ή επαγγελματική εκπαίδευση από τα ΤΕΙ ή ΑΕΙ, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Άμεση ολοκλήρωση της προκήρυξης του Ν. 2643/98 μέσα στο 2015.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων, 600 ευρώ επίδομα για όσο καιρό κρατάει η ανεργία. Άνεργος να θεωρείται όποιος αναζητεί δουλειά και δεν βρίσκει.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης και δεύτερης κατοικίας, καμία διακοπή ρεύματος σε απλήρωτους, απολυμένους, ανασφάλιστους κ.λ.π..
  • Άμεσα μέτρα για την εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό με νόμο του συνδικαλιστικού κινήματος των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων, των γονέων και κηδεμόνων, να μπει τέρμα στον κρατικό συνδικαλισμό και στις οργανώσεις και σωματεία επιχειρήσεις των ΑμΕΑ.
  • Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προ των περικοπών επίπεδα.
  • Κατάργηση όλων των μνημονίων, παλιών και νέων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.

Συνημμένα Αρχεία: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου