Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Διευκόλυνση των τυφλών για την ανάληψη του προνοιακού τους επιδόματος.

  ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty@otenet.gr
www.eoty.gr

Αθήνα, 29/07/2015

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 578
ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας
ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά
                                                                               
Προς: 
 1) Υπουργό Οικονομικών κο Ευ. Τσακαλώτο
                                    
2) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Δ. Μάρδα


Κοιν.: 1) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
               κο Γ. Κατρούγκαλο
         
2) Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θ. Φωτίου
         
3) Γενική Γραμματέα Πρόνοιας κα Μ. Κουτσουρή
         
4) Ε.Σ.Α.μεΑ.
         
5) Σωματεία μέλη ΕΟΤ
             
Θέμα: Διευκόλυνση των τυφλών για την ανάληψη του προνοιακού τους επιδόματος.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ήδη με προγενέστερα έγγραφά της, σας έχει γνωστοποιήσει πόσο σημαντικό είναι για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης η λήψη του προνοιακού επιδόματος. Για τους περισσότερους από αυτούς είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος και ως εκ τούτου αφορά κυριολεκτικά την επιβίωσή τους, παρότι η χορήγησή του έχει ως δικαιολογητική βάση την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία.
Το πρόβλημα που αναφύεται είναι διττό, αφενός μεν η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος είναι διμηνιαία, και αφετέρου η καταβολή του για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο έχει καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες με αναπηρία να αδυνατούν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις πολύ βασικές και πρώτιστες ανάγκες τους. Η αργοπορημένη κατάθεση στους λογαριασμούς τους με την αναγκαστική επιβολή του capital control θα τους οδηγήσει να αναλάβουν μετά από μία εβδομάδα από την ημέρα κατάθεσης ένα μέρος του επιδόματος και με τους ρυθμούς αυτούς σχεδόν θα παρέλθει και το δεύτερο τρέχον δίμηνο προκειμένου να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στο σύνολο του πενιχρού τους εισοδήματος.
Ζητάμε, επομένως, την πρώτη εβδομάδα από την ημέρα κατάθεσης στο λογαριασμό τους να επιτραπεί η ανάληψη του μισού ποσού (που αντιστοιχεί στο επίδομα του ενός μηνός) και την αμέσως επόμενη εβδομάδα η ανάληψη του υπολοίπου. Επιβάλλεται να επιδείξετε τη δέουσα ευελιξία και ευαισθησία, ώστε οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε, να κατορθώσουν να εισπράξουν σχετικά έγκαιρα, τηρουμένων των αναλογιών, τα προνοιακά επιδόματα του παρελθόντος διμήνου.
Επίσης, πρόβλημα στην πρόσβαση στο προνοιακό επίδομα έχουν και οι τυφλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, των οποίων ως γνωστόν οι μισθοί και οι συντάξεις κατά κανόνα ανήκουν στα χαμηλά κλιμάκια και οι οποίοι έχουν δηλώσει το λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταβολής σύνταξης και για την καταβολή του προνοιακού επιδόματος. Στην περίπτωση αυτή, και με δεδομένους τους περιορισμούς στους οποίους υπάγονται όλοι οι πολίτες, οι τυφλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αντικειμενικά δε θα κατορθώσουν να εισπράξουν το προνοιακό τους επίδομα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προβλέψετε τη δυνατότητα είσπραξής του κατ’εξαίρεση του ημερήσιου ορίου ανάληψης εφάπαξ της εβδομάδας και σε δύο ισόποσες δόσεις, όπως και η προηγούμενη κατηγορία τυφλών επιδοματούχων που προαναφέραμε.
Με τη βεβαιότητα ότι θα πράξετε ό,τι είναι δυνατό για την επίλυση ενός προβλήματος που αφορά μια ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, όπως οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση
Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.


Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης


                      
Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά

http://www.eoty.gr/main/text.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου