Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Αλλάζει η καθημερινότητα των ΑμεΑ

Αλλάζει η καθημερινότητα των ΑμεΑ
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τμήματα φροντίδας εντός των παιδικών σταθμών, «λευκό» ταξί, στούντιο παραγωγής βιβλίου για τυφλούς, κέντρο ημερήσιας φροντίδας είναι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων που απευθύνονται αποκλειστικά στα Άτομα με Αναπηρία. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων θα γίνεται σταδιακά από το
επόμενο διάστημα.
«Η Λάρισα ήταν ανοχύρωτη πόλη», δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης και προσθέτει «για τα άτομα με αναπηρίες δεν υπήρχε καμιά πολιτική αντίληψη ότι ο δήμος έπρεπε να κάνει παρεμβάσεις». Τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των δράσεων - παρεμβάσεων που προωθεί ο Δήμος Λαρισαίων. «Ο δήμος, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τα πάντα», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με τους συλλόγους. Με τους ανθρώπους που ζουν το πρόβλημα καθημερινά». Ως προτεραιότητά του ο Δήμος Λαρισαίων είχε θέσει αρχικά την ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ χωρίς να ισχύουν οικονομικά όρια.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Τμήμα ιδιαίτερης φροντίδας για παιδάκια με αναπηρίες θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος στον 1ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για ένα τμήμα που θα λειτουργήσει εντός του παιδικού σταθμού και θα το στελεχώνουν νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Θα είναι για παιδάκια που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα αλλά θα είναι κανονικά ενταγμένα στο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού.
Η συγκεκριμένη δράση γίνεται σύμφωνα με τον Δημήτρη Δεληγιάννη σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, με συλλόγους αλλά και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«ΛΕΥΚΟ» ΤΑΞΙ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη των διαδρομών με το «λευκό» ταξί. Το «λευκό» ταξί είναι ένα ειδικά διασκευασμένο όχημα, για τις μετακινήσεις ατόμων με αναπηρικό καροτσάκι. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη εκκρεμούν οι τελικές υπογραφές ανάμεσα στον δήμαρχο Λαρισαίων και τον εκπρόσωπο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου, αλλά και η τοποθέτηση ενός οδηγού.
Το «λευκό» ταξί θα μεταφέρει άτομα με αναπηρία σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης αλλά και μαθητές με κινητικά προβλήματα προς τα σχολεία τους.
Η διαδικασία προβλέπει το όχημα να είναι στη διάθεση όσων θέλουν να κινηθούν κατόπιν ραντεβού. Τηλεφωνικό κέντρο που θα λειτουργεί στο Συμβουλευτικό Σταθμό της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής θα κλείνει τα ραντεβού και το πρόγραμμα της διαδρομής θα διαμορφώνεται σε συνεργασία με τον οδηγό. Οι μετακινήσεις θα είναι δωρεάν.

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΥΦΛΩΝ
Ένα αίτημα ετών, η έξοδος από την απομόνωση, η επαφή με τον κόσμο του βιβλίου φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για το στούντιο παραγωγής βιβλίου για τυφλούς. Έχει βρεθεί ήδη το κονδύλι από τη ΔΕΥΑΛ και η δράση αυτή βρίσκεται στην τελική της φάση, αυτή της διαδικασίας προκήρυξης. Το στούντιο παραγωγής βιβλίου για τυφλούς θα φιλοξενηθεί σε δημοτικό χώρο και το όλο εγχείρημα γίνεται σε συνεργασία με τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων, ενώ εξετάζεται η συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΚΔΑΠ
Δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους από τον Δήμο Λαρισαίων. Το πρώτο ΚΔΑΠ αναμένεται να λειτουργήσει στο ειδικό σχολείο της Νέας Πολιτείας και το δεύτερο στο σχολείο της Γιάννουλης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής ήδη έχουν υποβληθεί οι προτάσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναμένεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Ε.Ε.Τ.Α.
Ο κύριος σκοπός των ΚΔΑΠ είναι να υλοποιεί, να επεκτείνει και να συντονίζει ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες στα παιδιά.
Οι στόχοι του ΚΔΑΠ, για τα παιδιά, είναι η ακαδημαϊκή ανάπτυξη μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας, η κοινωνική ανάπτυξη μέσω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η συναισθηματική ανάπτυξη μέσω των δημιουργικών προγραμμάτων, η δημιουργία συναισθημάτων ασφάλειας.
Ο αθλητισμός και το παιχνίδι εμπλουτίζουν την ανάπτυξη των παιδιών σε πολλούς τομείς, παρέχοντας ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση, τη χαρά της ανακάλυψης και της διασκέδασης.

ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Στη διαδικασία ανεύρεσης χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας βρίσκεται η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δεληγιάννη στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ξενώνας βραχείας φιλοξενίας, με υπνωτήριο, γεύμα, εξειδικευμένο προσωπικό. Η συγκεκριμένη δράση βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χώρου που να πληροί τις προϋποθέσεις, προκειμένου να μη χρειαστούν παρεμβάσεις και να λειτουργήσει άμεσα.
Ζωή Παρμάκη
http://www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου