Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Υπάρχουν ράμπες στις παραλίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Υπάρχουν οι ράμπες για να έχουν πρόσβαση στις παραλίες τα άτομα με κινητικά προβλήματα, διαβεβαιώνει ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. κ. Βασίλης Ψυλλάκης, θέλοντας να απαντήσει σε παράπονα συμπολίτισσάς μας που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρεται στην προετοιμασία που θα ξεκινάει για την
«υποδοχή» της νέας σεζόν.

Χθες, ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη τύπου επειδή, όπως είπε, πριν από δεκαπέντε ημέρες περίπου, δημιουργήθηκε ένα θέμα με μία επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας από μία συμπολίτισσά μας που είναι γνωστή για την κοινωνική της προσφορά και, μάλιστα, η οικογένειά της είναι, επίσης, πάρα πολύ γνωστή τους.


Η επιστολή αυτή αναφερόταν σε ράμπες που δεν υπήρχαν στο Φαληράκι ώστε να έχουν πρόσβαση τα ΑμΕΑ στις παραλίες και, ως εκ τούτου, στερείται από τα άτομα αυτά το δικαίωμα να κάνουν το μπάνιο τους.

Ο κ. Ψυλλάκης, λοιπόν, επειδή, όπως είπε, δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος για το συγκεκριμένο θέμα, θέλησε να αναφέρει ότι πριν από δύο χρόνια, μετά από μελέτη που έγινε από την Περιφέρεια, εγκρίθηκε μέσω του ΕΣΠΑ, να τοποθετηθούν ειδικές ράμπες στις παραλίες μαζί με χημικές τουαλέτες αλλά και ειδικά καροτσάκια για είκοσι παραλίες σε όλο το Νότιο Αιγαίο με στόχο να αναβαθμιστεί η προσβασιμότητα στις παραλίες για τα ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψυλλάκη, στο νησί της Ρόδου, ο παραπάνω εξοπλισμός τοποθετήθηκε στις πέντε λουτρικές εγκαταστάσεις που έχουμε, όπως η κεντρική παραλία του Έλλη, το Φαληράκι, η Λίνδος, η Τσαμπίκα, και η Ιαλυσός, παρουσία και του Προέδρου των ΑμΕΑ κ. Μανόλη Ζηδιανάκη και, πέρυσι, έπειτα από δική του πρωτοβουλία αγοράστηκαν επιπλέον διάδρομοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν και στ’ Αφάντου, στα «Καβουράκια» αλλά και στην περιοχή του «Sunwing».

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Ψυλλάκης είχε μία σχετική συζήτηση με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος και δέχθηκε το νεοσύστατο σύλλογο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας οι οποίοι του παραπονέθηκαν ότι δεν υπάρχουν ράμπες στις παραλίες.

Έτσι, θέλησε, όπως είπε, να αποκαταστήσει την αλήθεια, διαβεβαιώνοντας ότι οι ράμπες είναι αποθηκευμένες και μόλις ξεκινήσει η σεζόν, μέχρι τις 10-15 Απριλίου δηλαδή, θα τοποθετηθούν ξανά σε όλες τις παραλίες και έτσι οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα θα μπορέσουν να απολαμβάνουν τη θάλασσα όπως και οι υπόλοιποι.


Ακόμη, αυτή την περίοδο γίνεται καταγραφή και για τις συντηρήσεις που χρειάζονται οι τουαλέτες στις παραλίες και ο κ. Ψυλλάκης θύμισε ότι στο Φαληράκι είχαν φτιάξει τις δύο ενώ η κατάσταση στις υπόλοιπες είναι απαράδεκτη.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια έφτιαξαν…χιλιόμετρα διαδρόμων στις παραλίες αλλά και αυτοί που δραστηριοποιούνται εκεί πρέπει να τα προσέχουν αφού, ως γνωστόν, η Εταιρία δεν διαθέτει το προσωπικό για να τα μαζεύει και να τα συντηρεί και θα πρέπει κάθε χρόνο ν’ αγοράζουν καινούργια και, βέβαια, δεν είναι εποχές για να ξοδεύονται χρήματα καθώς είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Όσο αφορά στον καθαρισμό των παραλιών, ευελπιστούν να ξεκινήσουν μετά τις 20 Μαρτίου γιατί από τη στιγμή που δεν έχουν στα χέρια τους ούτε την απόφαση παραχώρησης αν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια θα φαίνεται ότι παρανομούν.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι, έστω μέχρι τα τέλη του μηνός θα γίνει η παραχώρηση και θα ξεκινήσουν άμεσα-μάλιστα, έχουν “σπάσει” την εργολαβία στα τέσσερα για να προλάβουν, δεν θα την πάρει, δηλαδή, ένας εργολάβος όλη τη δουλειά, για να μπορέσουν να τελειώσουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου, όσο αφορά στις κοσμικές παραλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία είναι αυτή που προβλέπεται από την ΚΥΑ, δηλαδή γίνεται εκδήλωση ενδιαφέροντος, δημοσιεύεται στην εφημερίδα δέκα ημέρες, τα πόστα υπάρχουν, είναι χαρτογραφημένα, υπάρχουν σχέδια και οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στις ημερομηνίες επιλέγει η Εταιρία.

Προετοιμασία
Εκτός από τις παραλίες για τις οποίες η Δημοτική Αρχή βρίσκεται εν αναμονή της ΚΥΑ για την παραχώρησή τους, αυτή η περίοδος για τη ΔΕΡΜΑΕ είναι προετοιμασίας για τη λειτουργία και των υποκαταστημάτων της για τη νέα σεζόν.

Μετά από πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου,  η εισήγηση για την πρόσληψη 45 ατόμων για τη σεζόν, μαζί με τους ναυαγοσώστες, βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και ευελπιστούν μέσα στην άλλη εβδομάδα να πάρουν την έγκριση και μέχρι τις 15-20 Απριλίου να προσληφθεί όλο αυτό το προσωπικό για να λειτουργήσουν τα καταστήματα για το καλοκαίρι.


Νομιμοποίηση καντινών
Επίσης, αυτή την περίοδο, γίνεται καταγραφή και για τις καντίνες της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. στο παραλιακό μέτωπο και βρίσκονται στη φάση νομιμοποίησής τους, πλέον, αφού όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν χωρίς άδεια και ο Δήμος…έδινε το κακό παράδειγμα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας.

Τώρα, λοιπόν, γίνονται ενέργειες για ν’ αδειοδοτηθούν κανονικά και πολύ σύντομα θ’ αρχίσουν οι παρεμβάσεις επειδή η εικόνα τους δεν μας τιμάει,  όπως είπε και ανέφερε ότι υπάρχει η θέληση και από τον καινούργιο Πρόεδρο να προχωρήσουν άμεσα σ’ αυτές τις παρεμβάσεις.

«Δεν μπορούμε να απαιτούμε  από μικροπωλητές που έχουν τους πάγκους στα καλύτερα μέρη του νησιού, όπως είναι το Μανδράκι, η Πύλη Ντ’ Αμπουάζ, να τους επιβάλουμε να φτιάξουν τους πάγκους τους και εμείς, ο Δήμος, να δείχνει αυτή την εικόνα στην κεντρική παραλία», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ψυλλάκης.

Πηγή :http://www.rodiaki.gr/article/305376/yparxoyn-rampes-stis-paralies-gia-ta-atoma-me-eidikes-anagkes#ixzz3gGmlx1tA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου